Veelgestelde vragen

Heeft u nog een vraag over de installatie of onderhoud van uw klimaatbeheersingssystemen? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen en ontdek of uw vraag misschien al beantwoord is. Heeft u nog een andere vraag, dan helpen we u graag persoonlijk verder.

Ik wil een systeem aanschaffen. Hoe ziet jullie werkwijze eruit?

U kunt met ons bellen, mailen of whatsappen. U kunt ook een aanvraag doen via
het contactformulier of de ingevulde offerteaanvraag. Wij maken een afspraak met u om uw woning of bedrijfspand te komen bekijken op een dag die u schikt. Na het bezoek van onze adviseur streven wij ernaar om u binnen 2 weken te voorzien van een passende offerte. Nadat u akkoord heeft gegeven op de offerte, gaan wij de order verwerken en zal onze uitvoering een afspraak maken voor het installeren van uw installatie.

Wanneer wordt het airconditioningsysteem geplaatst nadat ik akkoord heb gegeven op de offerte?
Nadat u akkoord heeft gegeven op de offerte, zullen wij het airconditioningsysteem voor u bestellen bij onze leverancier. Zodra de leverdatum bekend is, brengen wij u hiervan op de hoogte. Ons streven is om het airconditioningsysteem binnen 6 – 8 weken bij u te installeren.
Ik heb een probleem met mijn airco, hoe kan ik een afspraak maken?

Als u een probleem heeft aan uw klimaatbeheersingssysteem kunt u ons altijd benaderen voor een serviceafspraak. Heeft u een all-in onderhoudscontract bij ons afgesloten? Dan zijn eventuele kosten die we maken tijdens een serviceafspraak vaak inbegrepen. Via ons contactformulier op de website kunt u een bericht achterlaten. Ook kunt u ons bereiken via telefoon of e-mail. Ons kantoor kunt u bereiken via telefoonnummer 035-6033477 of e-mail info@aircohp.nl. Wij zullen vervolgens spoedig contact met u opnemen om een afspraak te maken.

Kan een airco ook verwarmen?
Ja, nieuwe modellen airco’s hebben meerdere functies. Naast koelen kunnen ze ook verwarmen, zuiveren, ontvochtigen en ventileren. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen.
Kan ik mijn object volledig verwarmen met airco’s? Kan je een ruimte verwarmen met een airco?
Een airco is een lucht-lucht warmtepomp, die zowel kan koelen als verwarmen. Tegenwoordig hebben veel woningen een airco. De zomers worden warmer, en tijdens een langere reeks hete dagen is het wel zo fijn de woning te koelen. Omdat airco’s ook kunnen verwarmen is het een logische gedachte om de airco te gebruiken indien u minder of geen gas meer wilt verbruiken.
Welke airco heb ik nodig?
Welke airco u nodig heeft, hangt af van uw wensen en situatie. Zo heeft u bij een vaste airco keuze uit een single split of een mutli-split airco. Deze zijn beschikbaar met verschillende vermogens. Het is goed om vooraf te bepalen hoeveel ruimtes u wilt koelen. Dan weet u of u een single split airco (één ruimte) of multi-split airco (meerdere ruimtes) nodig heeft. Vervolgens moet er gekeken worden hoeveel vermogen de airco nodig heeft om de ruimte goed te kunnen koelen. Daarbij is zowel de inhoud van de ruimte en de mate van isolatie belangrijk. Een adviseur kan u hier altijd bij helpen.
Wat is de levensduur van een airconditioning systeem?
De levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van gebruik en of er regelmatig onderhoud is uitgevoerd. Een goed onderhouden split airco gaat bij gemiddeld gebruik zo’n 12 tot 15 jaar mee.
Moet een airco regelmatig onderhouden worden?
Om zo lang mogelijk van uw airco te kunnen genieten, is periodiek onderhoud aan uw split airco belangrijk. Met periodiek onderhoud verkleint u de kans op storingen en verlengt u de levensduur van uw airco. Hoe vaak de split airco onderhouden moet worden, is afhankelijk van het type toestel.
Verbruikt een airco veel energie?
De airconditioning wordt niet langer gezien als een energieslurper. De toestellen zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Airco’s hebben een energielabel. Bekijk het energielabel om te zien hoe zuinig het toestel is.
Wordt je verkouden van een airco?
Van een airconditioning wordt u op zich niet verkouden als deze airco correct gebruikt en u deze regelmatig laat onderhouden. Na verloop van tijd zullen de filters van uw airconditioning verzadigd raken waardoor bacteriën de vrije loop krijgen en in de lucht rond gaan circuleren. Zorg er ook voor dat de aircoconditioning niet rechtstreeks in uw gezicht blaast. Een goede plaatsing is zeer belangrijk om een optimale koude-luchtstroom te verkrijgen. Zorg er ook voor dat uw binnentemperatuur niet minder dan 6° Celcius verschilt met de buitentemperatuur. Een goede airconditioning regelt dit voor u. Het voordeel van de airconditioning is dat het de luchtvochtigheid naar beneden haalt waardoor u minder gaat zweten.
Mag iedereen airco plaatsen, onderhouden en keuren?
Enkel erkende installateurs of bevoegde deskundigen mogen airconditioning plaatsen. Uiteraard mag u zelf een mobiele airco plaatsen. Airco's met meer dan 3kg koudemiddel zijn onderhoudsplichting. Ze dienen door een bevoegde deskundige minimaal 1x per jaar nagezien te worden. Airco-toestellen met een nominaal koelvermogen van > 12 kW dienen periodiek gekeurd te worden.
Welke merken verkopen jullie?
Wij hebben jarenlange ervaring in het monteren van airconditioning systemen van slaapkamers tot grote hotels en kantoorgebouwen. Hierdoor weten wij exact met welke fabrikanten wij goede ervaringen hebben met betrekking tot kwaliteit, geluidsniveaus, fabrieksgaranties en service. Airco HP werkt uitsluitend met A-merk apparatuur van topkwaliteit. Hierbij moet u denken aan Mitsubishi en Daikin.
Wat is een single split of een multi split systeem?
Een single split airconditioning systeem is een airco installatie die bestaat uit één binnen unit aangesloten middels leidingwerk op één single split buitenunit. Deze systemen zijn geschikt voor het koelen of verwarmen van één ruimte. Een multi split airconditioning systeem is een airco installatie die bestaat uit meerdere binnen units aangesloten middels leidingwerk op één multi split buitenunit. Deze systemen zijn geschikt voor het koelen of verwarmen van meerdere ruimtes die u elk afzonderlijk aan of uit kunt zetten en in temperatuur kunt regelen.
Verkopen jullie ook andere modellen of alleen wandmodel airco units?
Uiteraard kunt u bij ons terecht voor alle soorten airconditioning, warmtepomp of ventilatie systemen. Benieuwd welke modellen dit zijn? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij u vrijblijvend kunnen adviseren.
Moet ik de ramen en deuren dicht houden als de airconditioning aan is?
Het is niet strikt noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden. Het heeft geen invloed op de werking van het airconditioningsysteem. Ondanks dat kunt u uwzelf afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten op het moment dat u de ruimte wilt koelen of verwarmen. Een airconditioning haalt warmte/kou uit de lucht. Op het moment dat er buitenlucht naar binnen blijft komen, dan zal de gewenste kamertemperatuur meestal niet behaald worden, zeker als de buitentemperatuur sterk afwijkt. Het energieverbruik gaat dan ook omhoog en het bereiken van de gewenste temperatuur duurt langer of wordt niet bereikt. Wij adviseren om ramen en deuren dicht te houden als u de kamer wil koelen of verwarmen.
Wat zijn de voordelen van een airconditioning?
Een airconditioning kan meerdere ruimtes koelen óf verwarmen en worden alle aangesloten kamers naar de gewenste temperatuur gebracht via één druk op de knop. U kunt ongestoord van een gezond binnenklimaat genieten. Een airconditioning zorgt voor een energiezuinige manier van verwarmen óf koelen waardoor uw woning of bedrijfspand duurzamer wordt. Onze airconditionings werken altijd fluisterstil!
Is airconditioning duur?
De aanschaf en installatie van airconditioning kost geld, net als de aanschaf van andere apparaten. Maar door de levensduur van 12 tot 15 jaar is de afschrijving klein, tel de besparing van stookkosten daarbij op en dan is het de investering dubbel en dwars waard. Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor de aanschaf van een airconditioning.
Gebruikt een airconditioning veel elektriciteit?
Alle elektrische apparaten gebruiken natuurlijk energie, airconditioning dus ook. Maar airconditionings scoren wél zeer hoog als het om energie-efficiëntie gaat. Ze zijn uitgerust met de nieuwste technische innovaties op het gebied van laag energieverbruik.
Kan ik subsidie krijgen?

Er zijn op dit moment twee subsidieregelingen van kracht waarvan er één ook toegankelijk is voor particuliere gebruikers. De zakelijke subsidie betreft de EIA – Energie Investeringsaftrek – en is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en de toepassing van duurzame energie. Een andere subsidieregeling, de ISDE, is beschikbaar bij de aanschaf van een warmtepompsysteem voor verwarming en warm water. Een erkend installateur kan u meer vertellen over de subsidieregelingen, informatie is ook te vinden op de website van de RVO.

Maken airco's lawaai?
Airconditionings maken altijd wat geluid, net zoals elk elektrisch apparaat in huis. De systemen zijn zeer stil terwijl ze zorgen voor een perfect binnenklimaat, natuurlijk produceren ze op de hoogste stand meer geluid maar dat is altijd een tijdelijke situatie. Is de gevraagde temperatuur bereikt? Dan schakelt de airconditioning automatisch over naar een lagere en dus stillere stand. Binnen produceert een airconditioning in het gunstigste geval zelfs niet meer dan maar 20dB aan geluid! Dat is bijna onhoorbaar, vergelijkbaar met het geluid van ritselende blaadjes of gefluister.
Waarom is een warmtepomp zoveel zuiniger dan gewone elektrische verwarming?
Een warmtepomp en gewone elektrische verwarming werken allebei op stroom. Maar hoe ze die stroom gebruiken om warmte te maken, verschilt. Gewone elektrische verwarming (bijvoorbeeld een straalkachel, heteluchtkachel, elektrische cv-ketel of elektrische vloerverwarming) zet stroom volledig om in warmte. 1 kilowattuur elektriciteit wordt dus omgezet in 1 kilowattuur warmte. Elektrische verwarmingen hebben daarmee een rendement van ongeveer 100%. Een warmtepomp gebruikt de elektriciteit niet om warmte te produceren, maar om warmte uit de buitenlucht of bodem te halen en naar binnen te brengen. Daardoor kan een warmtepomp met 1 kilowattuur stroom wel 4 tot 5 kilowattuur warmte voor verwarming maken. Simpel gezegd: je stopt er 1 kilowattuur aan stroom in en je krijgt er 4 tot 5 kilowattuur aan warmte uit. Warmtepompen hebben voor verwarming dus een rendement van 400 tot 500%.
Moet ik mijn radiatoren vervangen bij een warmtepomp?
De meeste warmtepompen geven warmte af via het verwarmingswater dat door je
verwarming stroomt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan uw huis toch snel genoeg warm worden, als de radiatoren of de vloerverwarming (uw afgiftesysteem) hiervoor geschikt is. Hierbij is het belangrijk dat het afgiftesysteem voldoende oppervlakte heeft. Oude, slecht geïsoleerde huizen zijn gebouwd met grote radiatoren. Als zo’n huis later betere isolatie heeft gekregen, dan zijn de bestaande radiatoren vaak groot genoeg om het huis met lagere temperatuur goed te verwarmen. Lukt dat niet, dan kunt u een paar dingen (laten) aanpassen:
U kunt bestaande radiatoren verbeteren met een radiatorventilator. Die worden bevestigd op of onder de radiator. Dit zorgt ervoor dat de warmte van de radiator sneller verspreid wordt.
U kunt één of meer radiatoren in de woonkamer, keuken en badkamer laten vervangen door grotere, dikkere radiatoren of door speciale radiatoren voor lage temperatuur.
U kunt ook één of twee radiatoren bijplaatsen. U kunt vloerverwarming of wandverwarming laten aanleggen, deze zijn gemaakt voor verwarmen met lage temperaturen.
Wat kan ik van Airco HP verwachten?

Als airconditioning-installateur van hoogwaardige airconditioningsystemen zoeken wij altijd de beste oplossing voor uw situatie en wensen. Hiermee zorgen wij dat u alles uit uwzelf kan halen via een gezond binnenklimaat. Wij geven u twee garanties; we werken alleen met gediplomeerde monteurs en installeren alleen duurzame airco’s. We stellen hoge eisen aan onze experts en onze fabrikanten. Zo bent u er zeker van een efficiënt en goed functionerend airconditioningsysteem, indien deze regelmatig onderhouden is. Zijn er nog overige vragen die u heeft over airconditioning, warmtepompen of ventilatie?

Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen?

Heeft u nog een vraag of opmerking? Wij helpen u graag persoonlijk verder. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen door te mailen naar info@aircohp.nl of te bellen naar 035-6033477, dan helpen we u zo snel mogelijk verder.

Onze missie is om u te voorzien van niet alleen verkoeling, maar ook van comfort, efficiëntie en betrouwbaarheid. Wij streven ernaar om uw leven te verrijken door middel van onze kwalitatieve airconditioning oplossingen, zodat u altijd kunt genieten van een perfect binnenklimaat.

Onze installaties

Bij Airco HP zijn we gespecialiseerd in diverse soorten klimaatbeheersing. U kunt bij ons terecht voor onder andere airconditioning, warmtepompen, ventilatie, horeca afzuigsystemen en luchtgordijnen. Bekijk hieronder hoe wij u verder kunnen helpen.

Airconditioning

Zowel in de zomer als de winter een optimale binnentemperatuur? Maak het hele jaar door gebruik van uw airconditioningsystemen.

Warmtepompen

Op zoek naar een duurzame en energiezuinige oplossing voor het verwarmen van uw gebouwen of woning? Een warmtepomp is de perfecte oplossing.

Ventilatie

De juiste ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat en een aangename en gezonde werk-, leer-, en leefomgeving.

Horeca afzuiging

Goede ventilatie- en afzuigsystemen zijn van belang in de horeca. Zorg altijd voor een gezond en aangenaam binnenklimaat voor uw gasten en medewerkers.

Luchtgordijnen

Voorkom dat warmte verloren gaat en de kou naar binnendringt met luchtgordijnen. U behoudt een gastvrij entree en een gecontroleerde luchtstroom.

Onderhoud of storing melden?

Altijd verzekerd zijn van optimaal werkende klimaatbeheersingssystemen? Meldt uw storing of plan een onderhoudsbeurt in, zodat uw systeem blijft werken.

Advies op maat

Op zoek naar het beste klimaatbeheersingssysteem voor u?

Onze eigen vakmensen helpen u graag verder met het kiezen van de juiste systemen. Benieuwd welk systeem het beste voor u geschikt is? Vraag vrijblijvend een offerte aan